top of page

Βιογραφικό σημείωμα

Dr John Truth  

Γεννημένος στον Πειραιά, με καταγωγή από την Κέα και από την Θήρα Κυκλάδων έχει δύο παιδιά και δύο εγγόνια.

Τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τις εκπλήρωσε ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός του Στρατού ξηράς.

Βασικές σπουδές του είναι από το Οικονομικό Πειραιά στην Λογιστική και Diploma στα Ναυτιλιακά.

 

Έχει ΜΒΑ από το Kingston University της Μεγάλης Βρετανίας και Διδακτορικό στην Οικονομία από το European University, Swiss.

 

Παράλληλα έχει παρακολουθήσει πλήθος επιμορφωτικών προγραμμάτων σχετικά με την Ναυτιλία, Οικονομικά, Νομικά, Φοροτεχνικά και θέματα Leadership, Περιβαλλοντολογικά, Ψυχολογίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Επαγγελματικά υπηρετεί την Ναυτιλία από το 1976 στον τομέα της Λογιστικής μέχρι το 1997 και στον τομέα της Οικονομικής Διοίκησης (Financial Manager – Director) από το 1998 μέχρι και σήμερα.

 

Μέχρι το 1996 διατελέσει παράλληλα και για 5 έτη Φοροτεχνικός Σύμβουλος τόσο σε μεγάλο ναυτιλιακό δικηγορικό γραφείο όσο και σε δική του εταιρεία Λογιστικών και Φοροτεχνικών συμβουλών.

 

Κατά την διάρκεια φοίτησης στο Διδακτορικό και για 2 έτη διετέλεσε Λέκτορας στο μάθημα της Στρατηγικής Διοίκησης του European University με έμφαση την Στρατηγική των Ναυτιλιακών Εταιρειών.

Κατά την διάρκεια μελέτης και ανάλυσης σύγκρισης των εξόδων λειτουργίας ενός πλοίου με τα νούμερα της αγοράς, σύγγραψε και δημοσίευσε  ακαδημαϊκή μελέτη για τον τρόπο παρουσίασης και σύγκρισης των εξόδων ανόμοιων πλοίων σε είδος και ηλικία, σε μια κοινή παρουσίαση και στο ίδιο τεταρτημόριο.    

Στα πλαίσια συμμετοχής σε διεθνές συνέδριο Ναυτιλιακών Οικονομολόγων, ανέπτυξε, σύγγραψε και δημοσίευσε μια ακαδημαϊκή μελέτη τεχνικής ανάλυσης προσωπικότητας. Σκοπός ήταν ο προσδιορισμός των στοιχείων της προσωπικότητας ενός επενδυτή, έτσι ώστε οι προτάσεις του σύμβουλου επενδύσεων, να συνάδουν με τα «θέλω» και «δύναμαι» του επενδυτή.

Συνεχίζοντας την επιμόρφωση παρακολουθεί με επιτυχία το πρόγραμμα του ΕΚΠΑ «Coaching Leadership Στα βήματα του Σωκράτη» και το πιστοποιημένο από τον International Coaching Federation πρόγραμμα «Coaching Δεξιότητες & Εργαλεία στην Πράξη» από το οποίο έλαβε και το σχετικό Diploma.

 

Τον Μάρτιο του 2021 προχώρησε και εξέλιξε την αρχική μελέτη τεχνικής ανάλυσης παραδοχών για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, με σκοπό την δημιουργία ενός μοντέλου αυτογνωσίας, ικανού να βοηθήσει πρώτα από όλα τον κάθε ενδιαφερόμενο για τον εαυτό του αλλά και ερευνητικά, την πιθανότητα δημιουργίας ενός μηχανισμού πιστοποίησης των soft skills ενός υποψηφίου εργαζόμενου, σε σχέση με τις εταιρικές ιδιότητες και ευκαιρίες.

 

Τέλος απέκτησε από την Ελληνική εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας το Δίπλωμα Θετικής Ψυχολογίας.

 

Είναι ενεργό μέλος των κάτωθι επαγγελματικών και μορφωτικών οργανισμών:

  • Των Ελλήνων Οικονομολόγων της Ναυτιλίας

  • Του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών

  • Της Ένωσης Τραπεζιτών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας

  • Του συμβουλίου Ναυτιλιακών Πραγματογνωμόνων

  • Της Δεξαμενής Σκέψης ΚΙΒΩΤΟΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ  

  • Του ICF – International Coaching Federation

Είναι μέλος της Ναυτιλιακής Λέσχης στον Πειραιά, του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, της Αθηναϊκής Λέσχης, Ισόβιο μέλος του Propeller Club of U.S.A. και μέλος του AHEPA Chapter HJ-45 St Nicolas

Στον αθλητισμό είναι ενεργός αθλητής στην Ιστιοπλοΐα Ανοιχτής Θαλάσσης ως μέλος του Π.Ο.Ι.Α.Θ στο Μικρολίμανο, αθλητής  του ομίλου Γκολφ P.A.G.E.S στην Γλυφάδα και μέλος του Mouratoglou Tennis Center.

Έχει οινική εκπαίδευση γευσιγνώστη από το WSPC of UK και Οινοτουρισμού από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μιλάει την Αγγλική γλώσσα και τα βασικά της Γαλλικής. Γνωρίζει μουσική και έχει σπουδάσει ορθοφωνία.

Για ενάμιση χρόνο ήταν και ραδιοφωνικός παραγωγός σε εκπομπή ανάλυσης της φιλοσοφίας των Οικονομικών Θεωριών ενώ έχει κάνει ως προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αρκετές διαλέξεις πάνω στην Αβεβαιότητα και την Θετική Ψυχολογία

Είναι συγγραφέας Οικονομικών, Κοινωνικών και ακαδημαϊκών μελετών καθώς και ποιητής τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα (Εκδόσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ).

 Αθήνα Ιούνιος 2023

bottom of page